Burun orta duvarında bir yöne doğru eğrilik olması haline septum deviasyonu adı verilir. Bu eğrilik kemik ve/veya kıkırdak kaynaklı olabilir.

 

Burun sırtını oluşturan kemik ile septum dediğimiz orta duvarı oluşturan kemik ve kıkırdaklar farklı yapılardır. Burun çatısının dışardan eğri olması her zaman içeride deviasyon olduğu anlamına gelmez ya da deviasyon varsa da burun dış eğriliği ile aynı yönde olmak zorunda değildir.

 

Burundaki kemik yada kıkırdak eğriliğinin ortaya çıkmasının en sık sebebi; önceden burna alınan darbelerdir.

Septum deviasyonu günlük yaşam içerisinde pek çok şikayete yol açmaktadır. Bu şikayetler ise şu şekilde sıralanabilir; burun tıkanıklığı (en sık), ağzı açık uyuma, horlama, boğazda kuruluk, yorgun uyanma, tekrarlayan üst solunum yolu enfeksiyonları, burun kanamaları ve yüz ağrısıdır.

Hastalar gündüzleri özellikle efor sırasında nefes almakta zorlanırken, geceleri ise bu durum bazen horlamalara, sabah bitkin ve yorgun uyanmalara, ağız kuruluğuna neden olabilir.
Deviasyon teşhisi kolay ve basittir. Sadece iyi bir burun muayenesinde tanı rahatlıkla konulabilir.

 

Septum deviasyonu tedavisi için septoplasti ameliyatı uygulanır. Bu ameliyatta burun şekli değişmeden deviasyon düzeltilebilir.
Septoplasti ameliyatı genel veya lokal anestezi altında ortalama yarım saat süren bir ameliyattır.
Septoplasti ameliyatında burun cilt dokusuna herhangi bir kesi işlemi uygulanmaması nedeni ile ameliyat sonrası dikiş izi de olmamaktadır.